GEST ZA PRIMJER: SRBI I BOŠNJACI ZAJEDNO IZGRADILI CRKVU U SELU KOD MAGLAJA

 Gotovo neverovatna vijest iz Bosne i Hercegovine: Bošnjaci pomogli Srbima da izgrade crkvu u Rakovcu kod Maglaja, mjestu u kojem nažalost više niko ne živi


U Gornjem Rakovcu, selu udaljenom desetak kilometara od Maglaja, osvještani su zvono i krstovi za novosagrađenu crkvu Rođenja Presvete Bogorodice. Svječanosti je prisustvovalo oko 700 vernika maglajske, ali i susjednih parohija, nekadašnjih mještana Gornjeg Rakovca koji sada žive širom zemlje, ali i Austrije, Nemačke, Švicarske.., piše "Dnevni avaz".

I sada počinje neobičan kontekst ove vijesti za crkvu čija je gradnja započete pred građanski rat a nastavljena u martu ove godine.

Crkva je izgrađena zahvaljujući dobrovoljnim prilozima i radu brojnih ljudi, pre svega Srba ali i Bošnjaka..Nekadašnji mještani okupili su se u Zavičajno udruženje Gornjih Rakovčana – “Ognjište Rakovačko”.

Sve što radimo, radimo iz ljubavi i u slavu Boga, crkve i naroda. Vlasti žele pomoći povratak, a mi moramo pokazati interesiranje. Siguran sam da će tako i biti, rekao je Davor Vidaković, predsednik Udruženja.

- Osim priloga nekadašnjih meštana, prilozi Bošnjaka pomogli su da se ova crkva izgradi i izgleda ovako lepo. Hvala im svima, kaže protonamjesnik Vladimir Kukić, paroh maglajski.

Vest bi već ovime bila dovoljno neobična za bosansko-hercegovačke, ali i šire balkanske prilike, ali to nije sve. Crkva je, naime, sagrađena u selu u kome - niko ne živi.

U Gornjem Rakovcu nekada je živjelo nešto više od 400 domaćinstava. Danas ne živi niko. Rijetki su sada izgradili vikendice i dolaze ljeti. Na mjestu gde je nekada bilo molitvište, vjernici su se decenijama okupljali druge nedjelje nakon Đurđevdana, na seoskoj slavi.

Na tom mjestu 1988. godine počela je i gradnja crkve, a rat je prekinuo završetak radova. Mnogima je bilo čudno što se crkva gradi u selu u kojem ne živi niko, ali mještani su duhovno vezani za ovaj kraj.- Prisilno živim u Doboju. Maštam da se vratim u svoj Rakovac. Dolazim često, napravio sam sebi vikendicu. Uskoro uvodim struju, onda ću dolaziti češće, kroz suze je rekao Čedo Panić.

Izgradnji crkve podršku je dala i Misija OSCE-a u BiH, s ciljem povratka predratnih stanovnika na ovo područje.

Comments