KOMŠIJSKA SLOGA Srbi i Bošnjaci zajedno proširili most u Foči



Mještani sela Cape, Vranjevići, Lazija, Odžak i Glavica na granici Republike Srpske i Federacije BiH u opštinama Foča i Foča-Ustikolina zajedničkim snagama proširili su most na Vranjevskoj rečici.

Most je bio uzak i nebezbedan za teretni saobraćaj, a proširen je uz podršku lokalnih uprava dve opštine i radnim angažovanjem meštana.

Predsjednik mesne zajednice Cape-Ustikolina u opštini Foča u Republici Srpskoj Milan Gagović kaže da se Srbi i Bošnjaci na ovom području naslanjaju jedni na druge i da često imaju zajedničke akcije. - Ovo je ruralno područje u kojem se ljudi uglavnom bave poljoprivredom i usitnjenom proizvodnjom. Većinom je to starije stanovništvo i žive težački život i jednostavno ne mogu jedni bez drugih. Ovaj most ima simboliku i mi želimo, sa ovog mosta koji spaja dva entiteta, da pošaljemo poruke mira, ljubavi i prijateljstva, uz želju da se ovakvi mostovi grade po čitavoj Bosni i Hercegovini.


Fuad Bećirbašić iz sela Filipovići istakao je da je most na Vranjevskoj važna saobraćajna veza za sela ovog područja.

Mi zajedno radimo više od 20 godina, otkako se završio prokleti rat. Hvala Bogu, komšije i treba da se međusobno pomažu – rekao je Bećirbašić.

Srbi i Bošnjaci na rubnim entitetskim područjima u okolini Ustikoline godinama rade zajedno, naslanjaju se jedni na druge, i potpora su jedni drugima kada to treba, kaže Gagović. Zbog toga, kako on ističe, ovaj most smatraju mostom ljubavi i prijateljstva. 

Comments