Kultura sjećanja: Zehra Deović



“Primadona bosanske pjesme“! Tepali su ovako Zehri Deović u proteklih 60 godina mediji, publika, a posebno oni zanesenjaci čija je duša ostala bespomoćna pred zanosom tog specifičnog oblika bosanskog gradskog tradicijskog izričaja, poznatog kao sevdalinka. Od 1960. godine, kada je komisiju na strogoj audiciji Radio Sarajeva fascinirala pjevajući Dvije su se vode zavadile, Ćehotina i studena Drina, uspjela se Zehra Deović uvrstiti među ona slavna imena koja su interpretaciju sevdalinke uzvisila na visoke umjetničke i estetske stepenice, dokazujući da je to pjesma urbanih sredina. Zajedno sa Zaimom Imamovićem, Izetom Bebom Selimović, dr. Himzom Polovinom, Nadom Mamulom, Safetom Isovićem, Zorom Dubljević, Eminom Zečaj i drugima, skoro pola stoljeća bila je sinonim ne samo za bosansku pjesmu, nego i za Bosnu. Govorila je da se pjevač treba pamtiti po glasu. Od 2015. godine Zehra više nije sa nama…  Ali, ostali su snimci, fotografije i sjećanja onih koji su imali i imaju tu privilegiju da razumiju i osjećaju dubinu naše narodne umjetnosti koja se manifestovala kroz umijeće i talenat Zehre Deović.

U čast ove velike umjetnice, Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo organizuje izložbu fotografija iz Zehrine ostavštine (19:00h – foto galerija) i koncert (19:30h – teatarska scena) koji će se desiti 17. decembra u prostorijama CKM-a.

Na neke od najljepših pjesama iz repertoara Zehre Deović podsjetit će nas Sejo Pitić, Alma Subašić i Zanin Berbić, praćeni ansamblom Damira Galijaševića.

Ulaznice možete preuzeti u prostorijama CKM-a (Ulica Jelića 1) svakim radnim danom od 09:00 do 14:00 i od 16:00 do 21:00, a rezervacije možete izvršiti putem kontakt forme u nastavku, zatim e-mail-a info@centarkulture.ba ili broja 033 232 595.

Comments