PODGORICA: BOŠNJACI GROMOGLASNIM APLAUZOM DOČEKALI PATRIJARHA PORFIRIJA I ZAHVALILI MU NA ŠIRENJU PORUKA MIRA U REGIONU!



Patrijarh srpski Porfirije stigao je danas u dvodnevnu, prvu posjetu Crnoj Gori otkako je izabran za patrijarha SPC.

Na aerodrom Golubovci u Podgorici, Porfirija su dočekali mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i episkop budimljansko-nikšićki Metodije sa sveštenstvom Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke. Osim patrijarhov boravak na ulicama Podgorice je ispratio i veliki broj građana Crne Gore koji su ga pozdravili aplauzima.

Među onima koji su dočekali patrijarha Porfirija bio je i veliki broj Bošnjaka iz Podgorice koji su ga pozdravili gromoglasnim aplauzom. - Došla sam sa dvoje djece da pozdravim ovog čovjeka kome se dobrota vidi u očima i koji mnogo radi na održanju dobrih odnosa među narodima. Hvala mu na svemu" - rekla je Dina, Bošnjakinja koja je sa porodicom došla da zahvali patrijarhu Porfiriju.

Porfirije je okupljenim ljudima odgovorio osmjesima a potom im zahvalio na srdačnosti. Bošnjaci su patrijarhu zahvalili na tome što širi mir u regionu i njeguje dobrosusjedske odnose poručivši mu kako je uvijek dobrodošao i u Podgoricu i u Crnu Goru.

Kako je saopšteno iz MCP, svečani doček patrijarha Porfirija biće upriličen večeras u 18 sati u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja, gde će biti služena svečana doksologija i večernja služba.

Nakon obraćanja na bini ispred hrama uslediće kulturno-umjetnički program koji će početi projekcijom dokumentarnih filomova: “Litije” i “Mitropolit Joanikije”.

Zbog epidemioloških mjera, koje propisuje Ministarstvo zdravlja Crne Gore, večernja služba i ceremonija biće napolju na velikoj bini ispred Sabornog hrama.

Patrijarh srpski doputovao je u Crnu Goru povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, koje će se obaviti sutra u Cetinjskom manastiru nakon Sveta arhijerejske liturgije koju će služiti patrijarh srpski Porfirije sa više arhijereja.

(Koncil)

Comments